1. بالاخره مسابقه کاربر برتر با جوایز ارزشمند برای فعالترین کاربران!
    هر ماه ربع سکه بهار آزادی و چندین فلش مموری به کاربران برتر به انتخاب شما!
    برای اطلاعات بیشتر حتما به انجمن مسابقات و جوایز سر بزنید.
    رد اعلامیه

حساسيت غذايي مانع رشد کودکان

شروع موضوع توسط heelboy در ‏12 فوریه 2013 در انجمن دانش و فناوری در پزشکی

  1. heelboy

    heelboy کاربر پر تلاش ( طلایی) کاربر تایید شده

    تاریخ عضویت:
    ‏29 ژانویه 2013
    ارسال ها:
    560
    تشکر شده:
    374
    جنسیت:
    مرد
    اختلال رشد و سوء‌تغذيه از مشكلات شايع ميان كودكان است، اما از آنجا كه به صورت تدريجي و به نوعي خاموش بروز مي‌كند، دير تشخيص داده مي‌شود. به اين ترتيب، ...
    پایگاه اطلاع رسانی تبیان نیوز :
    بنابراين متخصصان تاكيد مي‌كنند سوء‌تغذيه و آثار ناشي از آن بر رشد كودك هرچه زودتر بايد تشخيص داده شود تا اقدامات درماني لازم براي مقابله با آن صورت بگيرد.
    اما نكته مهم اينجاست يكي از عوامل مهمي كه به كمبود دريافت مواد غذايي يا اختلال در روند هضم و جذب مواد غذايي دريافتي و در واقع سوء‌تغذيه در كودكان منجر مي‌شود، آلرژي يا حساسيت غذايي است.
    دكتر علي‌اكبر سياري، متخصص كودكان و فوق‌تخصص گوارش در گفت‌وگو با جام‌جم مي‌گويد: محدوديت ايجادشده در رژيم غذايي كودك به دليل ابتلا به آلرژي غذايي مي‌تواند موجب تاخير رشد يا كمبود دريافت ويتامين‌ها و مواد معدني و نيز پروتئين، چربي و كربوهيدرات شود. در واقع، براساس مطالعات صورت‌گرفته كودكاني كه دچار حساسيت غذايي هستند، در مقايسه با كودكاني كه آلرژي غذايي ندارند، مواد‌غذايي ضروري بدن را به ميزان كمتري دريافت مي‌كنند.

    به بيان ديگر، كودك مبتلا به آلرژي غذايي در معرض خطر دريافت ناكافي انرژي به دليل حذف مواد غذايي آلرژي‌زاست، همچنين مشكلات تغذيه‌اي مانند تنفر از غذا و محدوديت پذيرش انواع گوناگون غذا ممكن است در چنين كودكي روي‌داده و به دريافت كم انرژي و مواد مغذي منجر شود.
    نشانه‌هاي پنهان و آشكار سوء‌تغذيه در كودك
    در پي سوء‌تغذيه، ابتدا كودك دچار كمبود وزن مي‌شود، ولي با گذشت زمان مراحل رشد قدي او هم دچار مشكل شده كه به آن سوء‌تغذيه مزمن گفته مي‌شود و چنانچه وزن كاهش يابد و افزايش قد متوقف شود، سوءتغذيه حاد و مزمن اتفاق مي‌افتد.
    به گفته دكتر سياري، وقتي كودك مبتلا به حساسيت غذايي است برخي موارد آلرژي‌زاي غذايي، او را با بي‌اشتهايي و سيري زودهنگام مواجه مي‌كند و همين امر سبب كاهش دريافت انرژي در كودك مي‌شود.
    اين متخصص گوارش كودكان تاكيد مي‌كند: در كودكاني كه دچار حساسيت‌هاي غذايي هستند با ارزيابي تغذيه‌اي و توصيه‌هاي تغيير رژيم غذايي بايد از دريافت و توزيع مناسب كربوهيدرات‌ها، پروتئين‌ها و چربي‌ها اطمينان حاصل كرد.
    به بيان ديگر، بسياري از منابع خوب پروتئين شامل شير، تخم‌مرغ، سويا، ماهي، بادام‌زميني و بادام‌درختي از مواد غذايي حساسيت‌زای شايع است.

    زماني كه اين منابع پروتئيني باكيفيت از رژيم غذايي حذف مي‌شود، بايد رژيم غذايي بدقت برنامه‌ريزي شود.

    جالب است بدانيد مواردي از كوتاهي قد به دنبال حذف پروتئين، بدون جايگزيني غذايي مناسب ديده شده است.
    كودكان دچار آلرژي و فقر ويتاميني
    به گفته متخصصان كودك، رشد كودكان بهترين شاخص دريافت كافي پروتئين و انرژي است. وزن، حساس‌ترين اندازه‌گيري براي دريافت كافي انرژي است و زودتر و بيشتر از قد، تحت تأثير كمبود انرژي قرار مي‌گيرد، اما كمبود پروتئين رژيم غذايي بر قد تأثير مي‌گذارد.

    پس نه‌تنها بررسي روند رشد كودك روي منحني رشد حائز اهميت است، بلكه بايد توجه داشت كودكان دچار آلرژي غذايي بيشتر در معرض خطر اختلال رشد هستند
    .

    دكتر سياري نيز معتقد است: رژيم‌هاي غذايي جزو ضرور‌ت‌هاي كنترلي براي كودكان دچار آلرژي غذايي است، اما اين رژيم‌ها بايد حتما تحت نظارت دقيق انجام شود تا از تأمين تغذيه كافي براي كودك اطمينان حاصل شود، چراكه كمبود تغذيه‌ بر رشد و تكامل كودكان بشدت تأثير مي‌گذارد. به گونه‌اي كه كمبود ويتامين و مواد معدني و تأخير رشد از عوارض اين رژيم‌هاست.
    اين متخصص اضافه مي‌كند: شير گاو، تخم‌مرغ، گندم، سويا و بادام‌زميني مواد غذايي حساسيت‌زا در اوايل كودكي است، اما نكته مهم آن است كه كودكان مبتلا به آلرژي به پروتئين شير گاو درمعرض خطر كمبود ويتامين
    D و كلسيم هستند، زيرا شير منبع اصلي چربي، پروتئين، كلسيم و ويتامين D، ويتامين‌هاي B12، A و فسفر را تأمين مي‌كند.پس ضروري است تامين اين ويتامين‌ها از روش‌هاي ديگر يعني مصرف مكمل‌ها يا ساير مواد غذايي صورت بگيرد يا در مورد حساسيت به گندم بايد دانست 20 درصد كودكاني كه به گندم آلرژي دارند به ساير غلات نيز حساسيت نشان مي‌دهند بنابراين، جايگزيني اين محصولات بايد برمبناي تحمل بيمار صورت بگيرد تا نيازهاي غذايي ناشي از مصرف غلات نيز براي كودك تامين شود.

    جايگزيني تخم‌مرغ
    به گفته دكتر سياري، تخم‌مرغ داراي پروتئين، ويتامين
    B12 و ساير مواد مغذي است كه بسياري از غذاها از جمله شير، سويا، گوشت، ماهي و طيور نيز مي‌تواند اين مواد مغذي و ويتامين‌ها را تامين كند. بنابراين، پرهيز از آن در كودكاني كه به تخم‌مرغ حساسيت دارند، تأثير منفي در دريافت تغذيه‌اي ندارد.

    اين متخصص به حساسيت به سويا به عنوان يكي از موارد شايع در كودكان اشاره مي‌ كند و مي‌گويد: سويا حاوي پروتئين، تيامين، اسيد فوليك، كلسيم، فسفر، منيزيم، آهن و روي است. با توجه به اين‌كه مقدار آن در رژيم غذايي كم است، حذف آن بجز مواردي از قبيل آلرژي همزمان به شير براحتي قابل جايگزيني است. بادام‌زميني، بادام‌درختي و ماهي نيز ـ كه از شايع‌ترين مواد غذايي حساسيت‌زاست‌ـ به مقدار زياد در رژيم غذايي كودكان و حتي بزرگسالان مصرف نمي‌شود.
    آموزش والدين
    متخصصان تاكيد مي‌كنند بروز علائم حساسيت‌هاي غذايي در كودكي ممكن است پيش‌درآمد بروز بيماري‌هاي تنفسي و بخصوص آسم در بزرگسالي باشد.

    پس آموزش والدين براي توجه به نشانه‌هاي حساسيت‌هاي غذايي، تاثيرشان در بروز اختلال رشد در كودكان و جايگزين‌كردن مواد غذايي تحت نظر متخصص بسيار ضروري است.

    بر اين اساس، حتي به مادراني كه كودك شيرخوار دارند توصيه مي‌شود مصرف مواد آلرژن را به حداقل برسانند، چراكه كاهش مصرف آلرژن‌ها توسط مادر بي‌شك به بهبود نشانه‌هاي مزمن و خفيف حساسيت‌هاي غذايي در كودكان منجر مي‌شود.
     

    موضوعات مشابه

    zoziiiii از این پست تشکر کرده است.
XenForo Add-ons by Brivium ™ © 2012-2013 Brivium LLC.